loading

Arhiva

Novosti

Međunarodni dan Plavca malog
21 ruj 2021

Međunarodni dan Plavca malog

Croatian Wine Alliance, grupa globalnih timova koji promiču hrvatska vina predvođena dvojcem iz SAD-a, Aroma Wine Co. i Croatian Premium Wine Imports, Inc., 21. rujna organiziraju obilježavanje Međunarodnog dana plavca malog. Ova suradnja je javno i privatno partnerstvo organizacija iz SAD-a, Kanade, Australije, Europe i Hrvatske, a sve je posvećeno ovoj autohtonoj i najznačajnijoj hrvatskoj crnoj sorti. Detaljne informacije i novosti možete pratiti preko hastaga #internationalplavacmaliday i pronaći na Facebook stranici: https://www.facebook.com/internationalplavacmaliday.“Plavac mali, kao dominantna sorta crnog vina iz Hrvatske, prepoznatljiva je po izrazitoj aromi i taninima te zaslužuje svoj dan otprilike u vrijeme kad se i bere,” rekla je Mirena Bagur, suosnivačica Croatian Premium Wine Imports, Inc. “Obilježavati ćemo ovaj dan svake godine, u tjednu oko 21. rujna, s raznim edukativnim i promotivnim sadržajima u područjima gdje se predstavlja plavac mali. Recimo, u Bostonu organiziramo večeru te sljubljivanje hrane s raznim plavcima i nekoliko degustacija u vinotekama”, kaže Mirena.

Croatian Wine Alliance – javna i privatna suradnja
Aroma Wine Co. i Croatian Premium Wine Imports, Inc., dvojac je sa sjedištem u SAD-u, a surađuju s organizacijama širom svijeta na podizanju svijesti o vrhunskim hrvatskim vinima, uključujući i “Vina Hrvatske” https://vinacroatia.hr/ , vinsku organizaciju pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, “Vino Dalmacije”, https://vinodalmacije.com/, udrugu vinara u Dalmaciji i Hrvatsku turističku zajednicu, zatim uvoznike i distributere u SAD -u, Kanadi, Australiji i Europi. Osim toga, veleposlanstvo Republike Hrvatske u SAD-u podržava američke uvoznike. Popis organizacija sudionika možete vidjeti na Facebooku.
“Plavac mali je najvažnija sorta Dalmacije, kao i glavna sorta u dva područja sa zaštićenom oznakom izvornosti (ZOI) – Dingač, prvi hrvatski ZOI, i nedavno zaštićeni ZOI Ponikve,” rekao je doc. dr. sc. Leo Gracin, predsjednik Udruženja Vino Dalmacije, enolog i predavač na studiju Mediteranske poljoprivrede Sveučilišta u Splitu. “Svoju jedinstvenu kvalitetu plavac mali postiže na strmim južnim padinama otoka i priobalja Dalmacije, gdje su vina snažna sa zrelim taninima i izraženim aromama tamnog bibičastog voća. A dodatnom strukturom i nježnim aromama hrasta, postiže svoj puni potencijal kakvim se mogu podičiti samo najbolja svjetska vina toplih područja.”

Croatian Premium Wine Imports, Inc. Sa sjedištem u Bostonu, Mass., CPWI uvozi, distribuira i putem interneta prodaje i dostavlja autohtona hrvatska vina u većinu država SAD. Portfelj tvrtke uključuje više od 70 vina iz svih hrvatskih vinskih regija. Za više informacija, upite ili naručivanje putem interneta posjetite www.CroatianPremiumWine.com/wine