Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Morbi eu nulla vehicula, sagittis tortor id, fermentum nunc. Donec gravida mi a condimentum rutrum. Praesent aliquet pellentesque nisi.

VINOGRADI

Vinogradi

Vinogradska regija: Primorska Hrvatska

Podregija: Srednja i Južna Dalmacija

Vinogorje: Komarna

 

Vinograd na položaju Komarna karakteriziraju idealni vinogradarski uvjeti – sam vinograd nalazi se na vapnenačkom obronku brda visine od 50 do 180 metara s nagibom koji varira do 45%.

Idealna orjentacija jug-jugozapad, blizina mora i odlična provjetrenost dozvoljavaju ekološki uzgoj u punom smislu, uz iznimno male potrebe za prskanjem i zaštitnim tretmanima vinove loze (bakar i sumpor). Mikroklima svojim brojem sunčanih sati, uz morsku refleksiju sunca, položaj i refleksiju velikih vapnenačkih površina omogućava natprosječnu insolaciju.

Samo tlo mješavina je crvene zemlje i kamena, Ph zemlje je 7,6 , uz tragove posolice nošene burom.

Vinova loza je sađena gustoćom od 7200 cijepova po hektaru, a zastupljene sorte su:

 

  • Plavac mali   12,6 ha

  • Pošip  1,65 ha

  • Syrah  1,38 ha

  • Cabarnet Sauvignon 0,57 ha

  • Chardonnay 0,65 ha

  • Debit 0,22 ha

EKOLOŠKA PROIZVODNJA

Razlog za ekološku proizvodnju je bilo zatečeno stanje 2009. godine. Površina koju smo krenuli pripremati za sadnju bila je prekrivena šumom i niskim raslinjem i na njoj se nije odvijala nikakva obrada. Dovoljno udaljena od prometnica, a opet dovoljno blizu moru, vjetar koji neprestano puše, idealni su za uzgoj vinove loze na ekološki način. U obradi tla ne koristima herbicide, velika većina poslova se odvija ručno ili uz pomoć mehanizacije prilagođene za tu namjenu. Tlo se tretira isključivo ekološkim certificiranim gnojivima, a sama loza se tretira isključivo bakrom i sumporom.

Kod proizvodnje vina upotrebljavaju se autohtoni kvasci koji su dovoljni s obzirom na ekološke uvjete obrade vinograda. Od samih početaka naši vinogradi se nalaze pod testiranjima od nadležnih institucija kako bi se dobio ekološki znak.. Napokon, berba 2013. nosi na sebi ekološki znak.

VINOGORJE KOMARNA

Vinogorje Komarna nastaje prvim sadnjama loze u 2008 godini i službeno nosi svoj naziv od travnja 2013.g., nalazi se na poziciji Južne Dalmacije u Dubrovačko-neretvanskoj županiji; na putu između Splita prema Dubrvniku 60 km prije,; radi se o relativno mladom vinogorju koje obuhvaća 82 Ha vinograda posađenih od strane 7 budućih vinarija. Radi se o skeletnom tlu, sačinjenom uglavnom od vapnenca i vrlo malo zemlje, nagiba i do 30%, sa nasadima koji se kreću od 250 m nadmorske visine pa sve do mora. Vinogradi su okrenuti prema južnoj i jugozapadnoj strani te je zbog svoje pozicije i prozračnosti kod svih proizvođača prijavljena ekološka proizvodnja. Sortiment posađenih loza u vinogorju čini 92% autohtone dalmatinske sorte (Plavac mali, Pošip, Tribidrag, Maraština, Babić) dok ostatak čine međunarodne sorte (Syrah, Chardonnay, Tempranillo, Cabernet, Viogner).

 

Trenutno 4 vinara vinogorja Komarna sa svojim vinima se nalaze na tržištu (Saints Hills; Rizman; Volarević i Poljopromet); dok još tri gospodarstva čekaju svoja prva vina (Zadruge Modrozelena i Neretvasnki branitelj i OPG Deak); prva vinarija je u izgradnji i biti će dovršena do proljeća 2014g. (Rizman) dok će ostali uskoro imati svoje vinarije i kušaonice u vinogorju Komarna uz izgradnju vinske ceste u 2014 godini.

 

Vinarije su osnovale i svoju udrugu K7 koja ima cilj kontrolirati kvalitetu vina vinogorja Komarna i promicati zajedničke interese vinarija i razvoja ruralnog turizma ovoga kraja